![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
Reportáž - ČSVV na veletrhu Salima 2004 Skalní vegetariáni a vegani si asi povzdechnou: co tam dělají, "mezi takzvanými masaři". Jaká byla skutečnost se Vám pokusíme přiblížit v následující reportáži.
V úvodu upozornil na rizikové faktory civilizačních chorob. Jako řešení představil nový výživový termín "Ochrannou stravu". Vysvětlil že tento termín nelze zaměňovat s tzv. racionální výživou, která má jen velmi nízký kardiopreventivní účinek. Sice omezuje živočišné tuky, ale má naopak vyšší obsah živočišných bílkovin, které prokazatelně zvyšují výskyt civilizačních chorob jako cukrovky, ledvinových a žlučníkových kamenů a také zlomenin. Ochranná strava oproti tomu přísun živočišných bílkovin minimalizuje a zajišťuje vysoký příjem ochranných látek obsažených v rostlinných potravinách, především ovoci a zelenině. ![]() Současně uvedl doporučení lékařského výboru pro zodpovědnou medicínu PCRM "Lidé, kteří nejí maso jsou celkově zdravější než konzumenti masa". a výživové doporučení Světové zdravotnické organizace WHO z roku 2003. Zajímavé bylo jeho srovnání doporučených denních dávek bílkovin pro děti od 4 - 6 let. Vyhláška ČR 48/1993 uvádí 66 g bílkovin za den, ale Slovensko 27, UK 19,7 USA 24 a Francie dokonce 18. Průměrný příjem bílkovin vegetariánských dětí splňuje doporučované hodnoty, ikdyž tento příjem bývá nižší než je příjem nevegetariánských dětí. ![]() Po přestávce vystoupil Ing. Richard J. Barták, CSc. s tématem racionální vegetariánství. Představil vegetariánství z pohledu altruismu (nesobeckého způsob myšlení, jednání ve prospěch druhých) jako lepší formu vegetariánské filosofie, která klade nevraždění a obecné blaho zvířat před prvotnost zájmu o vlastní zdraví. Zdůraznil ekologické aspekty, bezohledným kořistnictvím člověka jsou vztahy mezi jednotlivými organismy velmi poškozovány, samozřejmě k jeho vlastní škodě, neboť člověk je sám součástí přírody.
Jako poslední uvedl Ing. Richard J. Barták, CSc. aspekty etické, kde zmínil, že Lakto-ovo vegetariáni by však měli produkty z chovu zvířat pořizovati pouze z ekologického zemědělství ("bioprodukty"), které se zvířaty jedná eticky, t.j. jako s tvory vnímajícími podobně jako lidé. Je třeba podotknout, že při této části semináře větší část novinářů odešla, zda to bylo způsobeno daným tématem, či souběžnou ochutnávkou vín o parto níže :-) těžko říct.
Dotazy "jak to drží pohromadě bez vajíčka" nebyly výjimkou, asi nečtou náš server :-) Závěrečné tiskové konference se účastnil mimo jiné i zástupce České tiskové kanceláře (ČTK). Poděkování určitě patří redaktorům veletržního zpravodaje za vydání tiskové zprávy a PR managmentu Salimy 2004 za možnost realizovat seminář. pro Vegetarian.cz E.D. Další fota z rautu a co nabídla Salima 2004 nového pro vegetariány se dozvíte zítra a během týdne z dalších reportáží - sledujte Vegetarian.cz | ![]() | ![]() |